10 tips voor spullen ruilen, lenen en huren


Er zijn allerlei initiatieven aan het ontstaan om het hebben of kopen van spullen in de hand te houden. Dit gebeurt oorspronkelijk vanuit een duurzaam motief, maar werkt ook prima voor ons rommelpotten. Een rondje langs een aantal hiervan brengt jou misschien wel op onverwachte ideeën.

kledingruil-party

 

Ontspullen door lenen en ruilen

Vaak gaat minimaliseren en duurzaam hand in hand met ontspullen en opruimen. Het kan op verzamelaars wat dwingend of beknellend overkomen, vooral als je je aan aantallen moet houden bij je acties, maar jij bewaakt natuurlijk je eigen grenzen. Je kunt het beste toch even verder kijken want er zit vast iets hanteerbaars voor jou bij.

[bctt tweet=”Het uiteindelijke doel is toch minder spullen, minder kosten, meer rust.”] (Twitter)

 

Leuke ‘ontrommel’  leen en huur websites en apps

peerby app
* Rentsy.nl is een initiatief voor het -ver-huren van spullen in je eigen omgeving en lijkt goed opgezet. Het enige wat je moet doen is het aanmaken van een gratis account.

* Peerby.com is een leen-initiatief van buren onderling en maakt ook gebruik van een handige app; weer een pluspunt ten opzichte van de anderen.

Ruilen.nl en Ruilen.com zijn ruil-websites, maar of die goed lopen weet ik niet zeker.

* Swoppa.nl is een ruil-website die aardig uptodate lijkt.

Kleding ruilen lenen huren

De kledingbibliotheek in Utrecht bleek niet levensvatbaar genoeg, maar er zijn een paar zeer leuke ruil-mogelijkheden:

* Nudge.nl is een website met allerlei projecten, maar waarvan het organiseren van kledingruilfeestjes of verkoop eruit springt. Leuk opgezette website ook.

* Littlegreendress.nl organiseert grotere events op locatie met kledingruil. Ze bestaan al langer en het inititiatief valt in goede aarde, af te lezen aan het succes van de jaarlijks terugkerende feestjes.

Boeken lenen, ruilen en gratis meenemen

* Al langer bestaan er die schattige mini-bibliotheken, vaak in de vorm van een huisje. Als je wandelt kun je er zo maar een treffen onderweg. De insteek verschilt, maar lenen is het meestal niet; meer ruilen of meenemen en dit zou je natuurlijk zelf ook kunnen opstarten als je op een ludieke manier van je boeken af wilt.

boeken ruilen utrecht

* Op het Centraal Station Utrecht zag ik ook een boeken-weggeef-ruimte: de Boekspot. Toen ik er rondsnuffelde was het er al aardig leeg. Veel ‘meenemers’ en maar weinig ‘brengers’? wie zal het zeggen, maar het voegt toch echt iets toe op zo’n groot en haastig station.

Ruilen en delen via social-media als facebook

Op facebook zijn ook veel groepen waar je makkelijk lid van kunt worden en die buurtgebonden doen aan een soort marktplaats of ruilen. Zoek op ‘gratis’, ‘ruilen’ en ‘delen’ in combinatie met je plaatsnaam of postcode. 

Diensten delen

Van het delen van je kunde en ervaring zijn verschllende websites, maar de meest succesvolle is denk ik wel: zorgvoorelkaar. Een vreemde eend in de bijt, maar als je tijd ook beschouwd als spullen en je nog hulp kunt gebruiken of geven, dan valt deze dienst zeker onder het kopje ruilen en delen.

Dit bericht van ikwilorganizen over delen delen

Dergelijke leuke ideeën beginnen vaak in de drukbevolktere gebieden als de randstad, maar wat goed is komt verder. Daarom, om dit te stimuleren is er over te schrijven stimulerend en dit te delen op social media nog stimulerender.

Dus: deel daarom vooral dit artikel op facebook en like als je het leuk lijkt!

Heb ik iets interessants over het hoofd gezien? laat het ons vooral weten bij de reacties.

 

Foto: boekendingen

print

Nog iets toe te voegen of vragen?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.