De kunst van: ‘Het nieuwe nietsdoen’


Raar misschien, een artikel over niets doen, terwijl je hier komt omdat je nu juist zo graag iets zou willen doen en dus niet niets. En dat is nu net misschien wat je al die tijd doet omdat je verlamd bent geraakt door alles wat moet gebeuren.

het nieuwe nietsdoen recensie

Overspoeld door spullen of dingen

Zo’n mooie en duidelijke term vind ik dat: overspoeld raken, omdat het precies aangeeft waar je mee worstelt op zo’n moment.
Bij overspoeld raken weet je het voor dat moment even helemaal niet meer. ‘Onder water’ ben je letterlijk afgesloten van alles en een uitweg is dan soms moeilijk terug te vinden.

Nu heb ik een boek gelezen wat beschrijft dat je met niets doen heel veel kunt bereiken.

Ontspannen en niet opruimen?

De eerste keer dat mijn oog er op viel dacht ik: jaja, weer zo’n type die zegt dat je moet ontspannen; even alles uit je handen laten vallen en gewoon niets.
Drie woorden waar ik soms van ga steigeren: even, gewoon en moeten.

Maar toch ben ik gaan lezen en was prettig verrast. De auteur, Gerhard Hormann, heeft zelf letterlijk zijn leven aangepakt om minder te hoeven doen. Er zijn verschillende redenen waarom je tot zoiets kan komen, maar de druk van de huidige tijd met alles wat meetbaar moet zijn; presteren en jezelf op je best presenteren kan soms mensen ineens teveel worden. Een burn-out of anders is dan haast onontkoombaar. Óf een huis vol spullen die je een (vals) gevoel van veiligheid bieden voor ‘jeweetmaarnooit’.

Ga je harder lopen om te voorkomen dat je achterop raakt of stap je uit de rat race?

Down-sizen voor minder stress en zorg

Deze schrijver met gezin heeft zijn huis verkocht en is gaan down-sizen met alles wat maar mogelijk was, zonder in een vrekkenkramp te schieten. Alles wat een hypotheek nodig had weg en zo kunnen aflossen was één van zijn speerpunten. Geen schulden meer en niet meer op de pof kopen. Een andere manier van vakantie vieren, wat een fractie kostte van wat ze eerder gewend waren en ga zo maar door. Hij werd door zijn omgeving soms voor gek verklaard.

Het mooiste was dat hij zijn geld zeker nog zelf wilde verdienen, maar met veel minder inspanning. Hij keek naar wat er nodig was en besloot veel minder te gaan werken. De rest van de tijd gebruikte hij om zelf dingen in en aan huis te doen in plaats van mensen in te huren, wat een enorme besparing opleverde. Zo heeft hij veel dingen naar zijn hand gezet.

Minder spullen = minder stress

Het leukste van alles vind ik wel dat hij de idee dat je vooruit moet, dat je moet presteren op zijn kop heeft gezet. Niet alles zal zo maar kunnen, maar het is zeker een uitdaging om alleen al de denktrant te leren omarmen.

Minder spullen kosten veeel minder tijd en veeeeel minder stress; dat was wel het meest herkenbare om te lezen vanuit mijn visie. Daarom is het ook voor wie geïnteresseerd is een leuk boek om te lezen.

Alles laten voor wat het is, lekker dit boek lezen en dan heel anders tegen je spullen en opruimplannen aankijken.
Een goed begin van de zomervakantie lijkt je ook niet?

print