Kun je opruimen leren uit boeken? 2


Er zijn enorm veel boeken over opruimen te vinden en jij zit hier nu ook te lezen over opruimen.
Lezen of doen zijn wel twee heel verschillende dingen en toepassen van wat je gelezen hebt kan lastig zijn.
Soms ligt dit aan het boek: niet praktisch of niet duidelijk genoeg.
Vaak is het ook moeilijk om iets wat zolang al aan het versloffen is een start te geven via het lezen van een boek.
Toch is het aan te raden te lezen over opruimen.

Lezen over opruimen en organiseren

Lezen over time-management-organiseren en opruimen

Het is natuurlijk een open deur: opruimen moet je gewoon doen en leer je als kind aan. Maar sommigen hebben dit niet of niet goed geleerd, en daar werk en schrijf ik voor.

Opruimen leren via workshops en boeken

Workshops hebben duidelijk effect omdat je een zet in de goede richting krijgt. Wat helpt op een workshop is dat je van die aha-momenten hebt. Je ziet ineens waar het aan schort bij jou om vol te houden, of wat je weerhoudt van een start te maken.
Maar op de workshops verwijs ik ook altijd naar allerlei boeken en natuurlijk zeker de methode waarmee ik werk. 

Boeken kunnen je echt helpen

Boeken helpen inzicht te krijgen in je eigen vertrouwde omgeving en in je eigen tempo.
Pakken, lezen en weer wegleggen als het allemaal teveel wordt. Het kan nogal binnen komen wat je leest en daarbij ook veel oprakelen.
Het kan ook heel herkenbaar zijn en grappig, wat ook fijn is natuurlijk. Er zijn namelijk ontzettend veel mensen op zoek naar methoden om hun tijd te beheersen op werk, 

maar ook thuis omdat ze omkomen in taken en bezigheden. Er is een boek wat via de benedictijnen inzicht geeft in hoe je kunt rust nemen en plannen; een mooi en ondersteunend boekje.
Je leert over de achtergronden van spullen vergaren. Je bent niet voor niets op zoek gegaan naar hulp. Daarom zijn boeken ook zo fijn omdat je geleidelijk aan door al dit lezen in de opruimstand komt.

Je maakt jezelf meer en meer vertrouwd met het opruimprincipe en komt meer in de ‘mood’ om aan de slag te gaan. Je leert over chaos, AD(H)D en organiseren. 

Je leest dat het mogelijk is en dat er manieren zijn waarop je dat het beste kunt aanpakken. Je krijgt weer hoop en voelt je gesteund. En allerlei handige tips die voor iedereen van pas komen, waarbij het makkelijk is het boek in de hand te hebben.
Je leert over plannen en hoe dat anderen vergaat.

Zelfhulp via lezen

Als ik iets te verhapstukken heb in mijn leven dan is één van de dingen die ik doe altijd op zoek gaan naar literatuur. Tegenwoordig is er op internet een berg aan informatie, maar dan wil ik toch uiteindelijk iets in mijn handen houden. Iets waar ik mee op een stoel weg kan kruipen, of iets wat ik liggend in mijn bed telkens een stukje verder verwerk. ‘Houden van je spullen’  is zo’n titel die mij gelijk aan sprak en het bleek ook een heel fijn boek.


Hou je jezelf voor de gek met al die zelfhulpboeken? nee, want inzicht is altijd goed en gezond verstand moet je altijd gebruiken; ook als je boeken leest.

Opruimzelfhulp-Boekentips

Daarom wil ik jullie wijzen op mijn boekentips; allemaal boeken die ik zelf doorgenomen heb, als ze bij de geselecteerde lijsten staan.
Stuk voor stuk praktische of handzame en inzichtgevende boeken.

over opruimen en huishouden
over organiseren en plannen
over administratie en AD(H)D
over achtergronden en e-books

Voor wie nog vragen heeft; een boek mist, of wie graag een boek besproken wil zien:
laat mij het weten en ik ga er achteraan.

print

2 gedachten over “Kun je opruimen leren uit boeken?

  • Annemarie Kersten

    Dank voor de vele verwijzingen. Alleen werken vele links niet, zoals ‘Je leert over plannen en hoe dat anderen vergaat’ en ‘Je leert over de achtergronden van spullen vergaren’.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.