Nieuwe opruimboeken: Japans of Nederlands? 2


Er zijn twee in het oog springende opruimboeken geïntroduceerd die ik naast elkaar heb gelezen en inmiddels is daar ‘Ontspullen’ bijgekomen. (scroll naar beneden)
Eén van de Japanse Marie Kondo  -ze laat zich ook KonMarie noemen-  en één van onze Nederlandse Els Jacobs.
Het Japanse boek is internationaal een hype al in vele talen vertaald.
Opruimen is hot aan het worden onder jongeren en dié hebben met name dit boek hier in Nederland omarmt.

Het boek ‘Opgeruimd!’  Marie Kondo

Ie-de-reen wil weten wat ik hiervan vind: prima boek en een stimulans voor iedereen die op wil ruimen.
Voor sommige mensen zal toch dit niet genoeg zijn en kan een steuntje in de rug extra helpen.
Ik begrijp wel wat jongeren aanspreekt hier in. Wat is er nieuw of anders in haar aanpak?

Kondo gaat om met spullen zoals in Japan meer gebeurt: spullen hebben een ziel en die kunnen je huis zowel verrijken als vervuilen. Zo ‘zegent’ ze als het ware spullen die ze weg doet of zegt dankjewel als iets dienst gedaan heeft, maar weg mag.

Haar methode verschilt verder niet veel van de Nederlandse en Internationale organize-methodes, maar is gegoten in een nieuw Japans jasje.
Geweldig vind ik het dat net als met minimaliseren nu ook hoe je opruimt meer onder jongeren wordt rondgezegd en vooral gedaan.
Jammer dat duurzaam zoals hergebruik, lenen en kringloop niet voorkomt bij Kondo;
dat zal in Japan nog niet echt zijn doorgedrongen zoals hier.

De methode is nogal rigoureus: alles in één keer wegwerken; plus er wordt gewerkt met categorieën in plaats van ruimte voor ruimte; superhandig idee. Iets als opgerolde t-shirts in plaats van stapeltjes is ook het proberen waard.
Geen twijfel-doos of mand is ook een gemis en kan voor spijt zorgen. Beter om later nog eens iets door je vingers te laten gaan en te merken dat je het echt niet gemist hebt; dan doe je iets met eigen overtuiging weg; vooral als het gaat om unieke dingen als brieven bijvoorbeeld.

Het boek  ‘Grip op de Chaos’  Els Jacobs

Een nieuwe Nederlandse uitgave van mijn docente nog wel: Els Jacobs, bekend van het boek en de methode De Huishoudcoach. Een opruimcoach met bewezen succes; al vele malen geconsulteerd op televisie met een methode die werkt.
Dit boek is juist anders in benadering als haar bekende praktische boek wat alles behandelt:
van opruimen tot schoonmaken tot administratie en plannen. 

Oorzaken niet kunnen opruimen

Er wordt meer gewerkt aan de oorzaken van je chaos en de samenhangende blokkades.  Hier wordt je mee geholpen op een praktische manier: je ontrafelt je gedachten en overtuigingen. En dan komt Jacobs met zeven sleutels die je hier uit halen: 

Ontrafelen, motiveren, visualiseren, focussen, methode, routines en evalueren.

Het boek is beknopter wat betreft het ‘hoe’;  het ‘waarom’ krijgt extra aandacht en helpt mensen die daar juist meer van willen weten. De methode wordt korter weergegeven en is hierdoor zeer handzaam.

Welk opruimboek raad ik aan?

Een goede pr-machine is een deel van het succes van Marie Kondo, maar ze weet jongeren te bewegen
en dat is denk ik haar grootste kracht en moet serieus genomen worden.
Je raakt al lezende enorm gemotiveerd.
Daarom én voor wie graag wat Zen en een Oosterse touch toevoegt aan het opruimproces is dit boek een aanrader.

 

De overdenkende, minder overrompelende maar enthousiaste methode van Els Jacobs is mijn aanrader voor wie op zoek is naar een Hollandse nuchtere insteek van het opruimen. 

Opruim-lezen samengevat:

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en wat werkt voor jou is uiteraard de beste methode.
Wie graag een boek als stimulans of ondersteuning er bij pakt zijn beide boeken vast net dat zetje om te starten of door te gaan.

Opvolger Opgeruimd!   Spark Joy

Een opvolger van de hand van Marie Kondo is er inmiddels met het centrale thema wat iedereen zo aanspreekt: ‘wordt je er blij van’?
Met afbeeldingen staat er, wat betekend dat er grappige tekeningetjes instaan die verder niet zo heel veel toevoegen. Een minder grote page-turner als Opgeruimd! en de opvouw-methodes werken lang niet voor iedereen, maar voor de liefhebbers is het boek een extra ondersteuning bij het maken van je keuze’s.

 

Allernieuwste boek Opruimen: ‘Ontspullen’ James Wallman

James Wallman

 

Een nuchterder boek als van Marie Kondo, maar even praktisch plus meer toepasbaar in onze westerse samenleving en gezinnen. Meer ruimte voor twijfel en nadenken, wat beter past bij de mensen die liever gaan voor in gedeeltes en beetje bij beetje bijsturen in plaats van de cold-turkey Konmarie-methode. Fijn, want zo is er voor elk wat wils en voor ieders karakter een meer passende manier.

 

 

print

Nog iets toe te voegen of vragen?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “Nieuwe opruimboeken: Japans of Nederlands?