Eerst opmaken, dan pas nieuw kopen #persoonlijk 14


Spullen tegen het licht houdenPersoonlijk

Zoals ik al eerder schreef ben ik zelf ook mijn oefenkonijn geweest tijdens m’n opleiding deed. Lastig soms voor de gezinsleden, maar het wordt er beter van en is nog goed voor de portemonnee ook.
Wat ik geleerd heb is dat opruimen is wat je doet, maar nog belangrijker is wat daar aan vooraf gaat. Nadenken over wat spullen voor je betekenen: wordt je er gelukkiger van of niet. Het is een proces wat eenmaal begonnen niet meer te stoppen valt. Je bent een weg ingeslagen van bewustwording en dan kun je nog maar moeilijk je ogen hier voor sluiten.

Miskopen, krijgertjes en twijfelgevallen

Nu moet ik bijvoorbeeld van mezelf eerst van alles opmaken voor ik iets nieuws mag kopen. Het gaat dan vaak om luxe dingen die sowieso niet echt ‘nodig’ zijn als je eerlijk tegen jezelf bent.
Soms heb ik een twijfelgeval, dan heb ik bijvoorbeeld nieuw gekocht omdat het eerdere me niet helemaal beviel, denk aan koffiepads.
Ook een ‘foute’deodorant maak ik nu op, hij is wat plakkerig maar verder oké en weggooien is eigenlijk onzin. Zo ook de mini’s van shampoo, nagellak, etenswaren en proefmonsters.
Een ander voorbeeld die veel van jullie zullen herkennen: boeken en tijdschriften. Hier heb ik meer als genoeg van, en dan komen anderen ook nog met stapeltjes uitgelezen Margrieten. Die blader ik dan wat nonchalant door, lees nauwelijks iets en hup weg. Zonde toch? En als er zo’n stapel ligt koop ik toch nog altijd liever de allernieuwste ongelezen knisperende Linda.

Opmaken dus

Ik lees oude artikelen, maar dan alleen als het me interesseert, scheur uit en dan hup weg; Ik lees de boekenstapel kleiner; Momenteel maak kleine shampoo-flesjes op die ik niet hoef te bewaren voor vakantie want dan wil of krijg ik toch andere.

Herbestemming

En ik kijk met een frisse blik naar allerlei spullen die nog niet weg hoeven maar een herbestemming krijgen: zo heb ik deze zomer nog geen nieuwe buitentafel nodig, want met een kleed wat ik ergens vond voldoet hij nog prima voorlopig.
Zo langzamerhand is het een tweede natuur geworden: kan ik hier nog wat mee? en dan ook echt gebruiken. Voelt nog duurzaam ook.

Lees ook: waar afgedankte spullen brengen?nog meer spullen

print