Komt minimalisme van pas? 1


Tot nu toe heb ik het laten liggen, maar het is tijd er iets over te schrijven. Ik had wat schroom omdat ik huiverig ben voor moralisme en fanatisme. Toch is het een interessante beweging en heeft aardig wat overlap met hoe wij als opruimcoaches aankijken tegen het hebben van (teveel) spullen.

minimalisme

 

onderzoek alle dingen en behoud het goede

Deze mooie bijbeltekst slaat op zowel het fenomeen minimalisme als spullen. Dat zag ik pas nadat ik het opgeschreven had en daarom is schrijven hierover zo leuk vanwege de nieuwe inzichten. Het werken als opruimcoach heeft mijn eigen leven verrijkt en ik doe nog telkens nieuwe ideeën op waar ik enthousiast over kan raken. Ik lees bijna dagelijks over orde en chaos en alles wat daar praktisch, maar ook psychologisch mee samenhangt.

spullen en de tijdgeest

Zo heb ik inmiddels aan jullie door kunnen geven dat het omkomen in spullen en bezigheden steeds meer mainstream aan het worden is. Het karakteriseert zo langzamerhand onze tijdgeest. Zo moeilijk als je er last van hebt en het is inmiddels wel duidelijk dat teveel spullen voor grote problemen kunnen zorgen.

spullen en schaarste

Ze zijn met elkaar verbonden en liggen zo onderhand in een wurggreep gevloerd. Uitwassen van een economie gebaseerd op consumptie en het bevorderen hiervan door overheden. Er is een soort draaiende kolk ontstaan die steeds sneller gaat en steeds meer mensen in de greep krijgt.
Schaarste of onveiligheid zorgt bij mensen weer voor het zoeken naar spullen en bezigheden.
Knap als je je hier tegen kunt verweren; ik voel regelmatig de druk van alle prikkels die op mij afkomen en waar ik nee tegen moet en wil zeggen. Dat kost energie en alsmaar je koppie er bij houden.

En zo zijn het consuminderen en minimalisme als tegenbeweging ontstaan.

minimalisme en verzamelen

zijn elkaars tegenpolen, met (consu)minderen er tussenin. Minimalisten proberen alles terug te brengen tot wat minimaal nodig is om iets te kunnen doen. Opvallend bij alle websites en blogs die je hierover tegenkomt is dat veel jongeren zich hiermee bezig houden; positief en hoopgevend, en het enthousiasme heeft een jonge energieke drive.
Op de websites die praktische tips geven wordt veel wordt in getallen uitgedrukt, zoals 100 dagen werken aan iets; 1 ding weg doen per dag, het 333-project wat de kledingkast aanpakt enzovoort en er is ook DIY.
Vasthouden aan getallen is een prima hulpmiddel. Als opruimcoach werk ik veel met tijden: denk aan de pomodoro-techniek en het rondje ruimen.

Ik ben er eigenlijk al lezend heel blij van geworden en heb veel ideeën opgedaan; vooral de kledingkast inrichten naar een aantal seizoenen en die dan vullen met een beperkt aantal volledig bij elkaar passende kledingstukken vind ik een uitdaging die mij intrigeert. Wie weet schrijf ik hier nog een keer over uit eigen ervaring omdat ik het succesvol heb opgepakt.

minderen en ontspullen

Termen die míjn insteek goed beschrijven. Voor een grote verzamelaar is het heel moeilijk om een minimalist te worden, maar minderen kán altijd.
Minderen van spullen en bezigheden is mijn dagelijkse werk, maar persoonlijk ben ik ook altijd bezig dingen af te houden omdat het anders teveel wordt.
Wat als start het allerbeste helpt is je mindset veranderen en je realiseren dat je genoeg hebt. Dat je zelfs met minder toe kan.

duurzaam en (consu)minderen

En zo beging je je ontspullen-avontuur met kleine stapjes. Bewezen is dat dat het beste werkt en het meest duurzaam is.
Genoeg is genoeg en overal waar ‘te’ voor staat is niet goed, behalve tevredenheid, zei mijn moeder altijd.
Duurzaam door minderen; het kan en is goed voor zo ongeveer alles, dus daar gaan we voor.

Nog even dit:

Deze drukke periode ga ik even een tandje terug met artikelen (even minderen/minimaliseren), om het volgende jaar vol enthousiasme en nieuwe energie weer verder te gaan.
Wat ik ga doen? lekker lopen; gezellig samen zijn met familie en vrienden; én .. ik ga nu eindelijk eens dat fotoboek samenstellen wat ik al zo lang van plan ben.

Wat zijn jullie plannen voor de komende weken?
photo credit: just.Luc via photopin cc

print


Een gedachte over “Komt minimalisme van pas?

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.