Interview ‘IkwilOrganizen’ opruimen met Pubers


Voor het tijdschrift van de oudervereniging ‘In balans’  werd ik geïnterviewd over pubers en opruimen.
Het artikel verscheen in het juni-nummer en samen met andere deskundigen geven wij onze kijk op het hoe en wat van ordenen met pubers. Uiteindelijk gaat de moeder over tot het inschakelen van een opruimcoach om goed te kunnen kijken naar hoe het nu gaat en wat de mogelijkheden zijn. Verstandig, want met één keer aan huis kom je vaak een heel stuk verder als met het lezen van artikelen en het verzamelen van losse tips her en der. Ieder kind is weer anders en ieder kind heeft daardoor een eigen aanpak nodig.

 

Pubers en opruimen en AD(H)D

Mijn bijdrage is informatief en ik vertel over de complexiteit van het leren opruimen, waardoor de opdracht:
“ruim je kamer op” veel te ruim is voor een ADHD-er.

 

Artikel opruimen pubers Balans

 

Oudervereniging In Balans voor Kinderen ADHD

Als je op bovenstaande afbeelding klikt kom je bij de PDF die ik heb gemaakt van het hele interview en makkelijk helemaal lezen; mijn bijdrage is met name in het begin te lezen.

De oudervereniging Balans bied veel mensen een ondersteuning in hun zoektocht naar antwoorden en oplossingen voor kinderen met AD(H)D.

AD(H)D: aanleg in plaats van beperking

Het enige waar ik mijn kanttekening bij heb is dat het als een beperking wordt bestempeld; dat kan als het moeilijk hanteerbaar wordt, maar hoeft het echt niet te zijn; zelfs zijn het kinderen en later volwassenen met een bijzondere begaafdheid die snel dwarsverbanden zien en vaak heel creatief van aanleg zijn. Bij een goede sturing (eventueel met hulp)en begrenzing plus het beperken van prikkels kunnen deze kinderen later heel gezonde volwaardige volwassenen worden. Er zijn ook gelukkig geluiden waarbij de AD(H)D als een ander iets wordt opgepakt en waarbij wordt ingehaakt op mogelijkheden.
Ik gebruik daarom het woord aanleg in plaats van beperking.

Hopelijk raken jullie weer geïnspireerd door het artikel met allerlei zinvolle reacties en tips!

print