Wedstrijd opruimen voor kids 5


Hoe overleef ik..

mijn eerste kus. Er is een leuke website gekoppeld aan deze serie jeugdboeken die ik zelf ken van destijds. Nu zag ik dat ze een wedstrijd opruimen georganiseerd hadden; een goeie manier om kinderen soms aan het ruimen te krijgen.

Kinderen en opruimen is een vak apart

Het vraagt veel geduld en creativiteit en doorzettingsvermogen van ouders, maar óók van de kinderen. Het zit namelijk nog niet in hun systeem en ze moeten die gewoonte, net als tanden poetsen, leren door veel te doen. Inmiddels weten we dat voor het bijhouden van je kamer ‘telkens een beetje’ het beste werkt. Bij pubers gaat dat van ‘ineens heel veel’.

Kleine kinderen  kleutertroep

vinden opruimen soms nog wel leuk als je een mooie mand gebruikt, een duidelijke opbergplek hebt, een leuk liedje zingt en als je meehelpt.

Lagere schoolkinderen

kunnen al gewoonte-vorming trainen. Ieder gezin heeft ook hierbij weer eigen regels en verdient persoonlijke tips.

Pubers

zijn het lastigste want die ruimen soms niet op omdat ze graag het tegenovergestelde doen van wat gevraagd wordt, ze zien het niet als hun troep, of ze vinden het geen probleem. Als jij er mee zit moet jij het ook maar zelf opruimen redeneren ze. Boos worden helpt niet en maakt geen indruk meer. Rustig blijven en het hun probleem laten zijn werkt het beste. Ik heb het hier niet over AD(H)D-ers, want die verdienen een eigen aanpak. Een tijdje een rommelige puberkamer voor lief nemen is het begin. Zelf één keer per week laten opruimen en iedere inspanning complimenteren, ook al is het maar half af, of zelfs een beetje. (Opruimen begint bij kleine stapjes!). Goede afspraken maken op een rustig moment en je hier allebei aan houden.   pubers en opruimen Een voorbeeldafspraak: “Ik was alleen wat in de wasmand zit” en niet wassen als het er niet in zit. Is iets nog vies en willen ze het gebruiken, jammer dan, wijs ze op de afspraak en ga om je zelfbeheersing te bewaren iets doen! Je kunt ze wel tegemoet komen door op de kamer van je kind een wasmand te zetten die jij pakt als je aan de gang wilt.

Opvoeden en opruimen gaan hand in hand

maar dat is erg lastig als je zelf ook een rommelaar bent. Hoofdzaak is dan dat je voor jezelf uitmaakt van wat echt belangrijk is, je daar op richt en de rest bijzaak laat zijn waar niet aldoor over gestreden moet worden. Aarzel niet om advies in te winnen, er zijn velen je voorgegaan en zelf zul je dit ook weer kunnen doorgeven in de toekomst.

 

Lees ook:  Plannen en verkeersleiders,  doorzetten,  routines

print


Nog iets toe te voegen of vragen?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 gedachten over “Wedstrijd opruimen voor kids