Top 5: misverstanden als je gaat opruimen 3


Meestal, als er al lange tijd een opruimklus op je ligt te wachten, ga je van alles bedenken om het deze keer te laten slagen. Die kast moet helemaal opgeruimd; die kamer helemaal op orde of die zolder nu eindelijk een keer echt bruikbaar maken voor logé’s. Je ziet er vreselijk tegenop en gaat bedenken hoe je het makkelijker kunt maken en ook graag snel klaar.

organiseren opruimactie

 

5 Naar de winkel gaan om spullen te kopen

Redenering:   “Ik heb spullen nodig om spullen op te kunnen ruimen”

Handig stapelbare dozen; planken met allerlei bijbehorende montagespullen, of zelfs een hele kast die soms ook nog in elkaar gezet moet worden.
Het wordt gezet bij de spullen die opgeruimd moeten worden en dat was de start van de opruimactie, en daar blijft het dan bij.

Wat werkt: Eerst gaan ruimen; misschien heb je wel niets nodig omdat spullen naar een andere plek of weg gaan.
Misschien komt er wel iets handigs tevoorschijn wat heel bruikbaar is als opruimmiddel.

4 Een middag plannen

Redenering: “Ik heb nu tijd en nu moet het maar eens klaar zijn met de rommel”

Iets wat in langere tijd gegroeid is, misschien wel jaren, is niet in één middag weggewerkt.

Wat werkt: Een plan maken waarbij je meerdere keren aan de slag gaat; als je vast loopt hulp vragen van familie, vrienden of professioneel.

3 Alles in één keer tevoorschijn halen

Redenering: zo zie je goed wat er allemaal is en weg kan

Het wordt een nog grotere chaos waarvan je, als je het al af krijgt, voorlopig zo tabak hebt dat je voor langere tijd weer ‘genezen’ bent van het opruimen.

Wat werkt: Klein beginnen en klein houden en blijven plannen van opruim-acties

2 Spullen bewaren om verkeerde redenen

Redenering: “ik heb het cadeau gekregen en kan het toch niet wegdoen?” “het koste enorm veel geld”

Gekregen, maar niet leuk, handig en ligt ruimte in te nemen. Bij niet gebruik van iets duurs is het moeilijk toe te geven dat het een miskoop was.

Wat werkt: Cadeaus in liefde aannemen en het gebaar waarderen. Na een poosje gewoon weg doen, net als veel andere mensen ook doen die onhandige cadeaus krijgen. Je keurt hier echt niet gelijk heel de mens achter het cadeau mee af.
Toegeven aan jezelf dat je bij koop al verkeerd gekozen hebt en niet nog eens verkeerd kiezen door het daarom te bewaren.

1 Er voor kiezen nog geen keuze te maken

Redenering: omdat je op een later tijdstip vast wel toekomt aan een overwogen besluit schuif je het voor je uit.

Je raakt overspoeld; er is zoveel te kiezen en je voelt soms ook emoties opkomen door wat door je handen gaat en schuift de pijn van het kiezen vooruit. Je laat de pijn groeien in plaats van minderen hiermee, want er komen ook nieuwe keuzemomenten bij van andere dingen.
Je ondermijnt je opruimproces als dat ene ding je er van weerhoudt door te gaan met opruimen.

Wat werkt: Leg het opzij en ga eerst verder met iets waar je wel bij kan kiezen. Je blijft aan de gang en wie weet durf je aan het eind wel gedag te zeggen, of is het nog te vroeg hiervoor. Neem een pauze tijdens het opruimen als dit vaker gebeurd om overspoeld raken te reduceren.

Dat was mijn top 5 van opruim-weerhouders

Opruimen is een proces wat soms zelfs pijnlijk kan zijn en daarom niet onderschat moet worden. Aldoor keuzes maken is enorm vermoeiend en dat is ook een belangrijke reden het opruimen te doseren. Emoties zijn ok en horen er bij.
Ga vooral door met waar je zo enthousiast aan begonnen bent en geef jezelf complimenten voor iedere stap die je hier in zet.

Herkenbaar?
ik ben benieuwd naar jullie anti-wegdoen-bewaarcriteria ; )
laat het hieronder weten.

print

3 gedachten over “Top 5: misverstanden als je gaat opruimen

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.