Uitverkoop, korting, sale; Tips voor jou en mij!


Dief van je eigen portemonnee

ik kan er gewoon niet omheen en zie overal die grote rode stickers op ruiten of websites. Jullie ook?

 uitverkoop

Miskopen

Wat als je weer eens getrokken wordt naar een truitje wat zo geweldig is afgeprijsd dat je het echt niet kan laten hangen?
Ik koop nog wel eens iets zo en reken mezelf dan rijk: de helft van de helft, je bent gewoon een dief van je eigen portemonnee als je het niet koopt. Volgend seizoen heb ik vast heel veel plezier hiervan. Soms klopt dat wel, maar soms ook helemaal niet want dan is het niet meer de kleur, maat of model.

Maak een studie van wat je staat

Tegenwoordig wordt ik hier steeds beter in, want in de loop der jaren heb ik geleerd wat me staat en wat niet en dus kan ik heel wat dingen die ik in het seizoen niet koop in de uitverkoop ook makkelijk laten hangen. Maar er slipt nog wel eens iets tussendoor. Hier zitten de miskopen bij: ik koop iets heel ‘gedurfds’ of ‘anders’ wat niet bevalt.  Dan denk ik: volgende keer niet meer intrappen.
Er zijn verschillende stylistes met handige tips zoals Dyanne Beekman en Danie Bles, of over franse stijl 

Verkooptrucs

Hele bureaus hebben hier hun werk van gemaakt, onderzoeken zijn gedaan naar wat de consument tot kopen aan zet en dat wordt geraffineerd gebruikt. Bied hier maar eens weerstand aan.

Iets schreeuwt je toe? blokkie om

Voornemen kritisch te zijn helpt: niet gelijk Ja zeggen op dingen, maar bedenktijd nemen of vragen.
Een blokje om, of uitstellen zodat je drang om te kopen uitdooft.
In je hoofd een gesprekje voeren over het waarom, nut en noodzaak buiten dat iets héééél mooi en geweldig is, is het oefenen waard.
Soms val je toch voor iets, soms ook niet.

Minderen is al winst

Na verloop van tijd wordt het makkelijker om nee te zeggen.
Lukt jet niet? bedenk dan wat je voelt als je dingen uiteindelijk in huis hebt; heeft het je leven echt verrijkt? ben je er gelukkiger van geworden?
Zo ja? geniet er van. Zo nee? begin telkens van voor af aan met bovenstaande tips en train jezelf, want als je na blijft denken gaat dat echt lukken en koop je heus nog wel wat op zijn tijd, maar weet je ook weerstand te bieden aan alles waarvan je eerst dacht echt niet zonder te kunnen.
Inmiddels ben ik deze uitverkoop toch een paar dingen rijker geworden, maar heb  nog veel meer kunnen laten liggen. Voelt lekker.

Heb jij nog tips en trucs?

Lees ook:  eerst opmaken,  aankooptips

photo credit: Gerard Stolk (vers le Mardi gras) via photopin cc

print