Capsule Garderobe deel 2 1


De Capsule Wardrobe wilde ik ook en ging aan de slag met de garderobe-planning, gevolgd door het uitzoeken en opruimen van mijn gehele kledingkast. Mijn ervaring met de capsule garderobe tot nu toe is geweldig. Ik ben er enthousiaster over als tevoren gedacht.

capsule wardrobe met ikwilorganizen

Overwegingen bij een capsule-garderobe

Het vier keer per jaar wisselen zoals elders beschreven lukt mij niet. Té vaak is gedoe, en ook spelen weersinvloeden een rol. Ik draag kleding een eind door in het voorjaar als dat zo uit komt door lang aanhoudende kou bijvoorbeeld. Verder is de verhouding werk- en privé en de aard van je werkzaamheden ook van invloed op je garderobe; Kantoorwerk, kluswerk óf huismama, het bepaald grotendeels waar je het beste mee af bent. Dit kan veranderen in de loop der jaren.

Garderobe seizoenswissel voor- en najaar.

Mijn interpretatie is daarom een voor- en najaarswissel. Mijn voorjaarsstapel is gericht op mooi weer en de zomer, aangevuld met warme vesten en shawls. In het najaar wil ik soms al lekker in een winter-outfit kruipen met dikke trui of sweater. Nachtgoed, sportkleding en accesoires vallen onder de basisgarderobe en niet de capsule-garderobe. Hierover in het volgend artikel meer. 

Mijn Capsule Garderobe-planning avontuur

Ik ging aan de slag zoals gebruikelijk bij mijn cliënten, door me steeds af te vragen of ik het droeg en me er goed in voelde. 

In mijn kast lag meer onbruikbare kleding als gedacht, een hele vuilniszak vol. Om sentimentele redenen bewaarde ik iets van een bepaalde periode of feestje, óf het stond zo goed. Maar het was verouderd en ik droeg het al zeker twee jaar niet meer, hup weg.  Ook had ik een aantal ‘jeweetmaarnooits’  die jaar in jaar uit plek lagen in te nemen, soms niet eens gedragen.

Kapot, versleten en sterk verouderd gooide ik weg; de rest ging naar een kringloop en de hele goeie stukken naar een 2e hands-kledingwinkel. Zo levert het nog weer wat geld op -hoop ik-
Op aantallen heb ik niet gelet, maar ik heb zeker 1/3 weg gedaan en misschien wel de helft, want er ligt nog een twijfelstapel die ik moet passen. Het voelde als een soort last die je weg doet.

Een capsule garderobe voelt heerlijk!

Ik heb minder kopzorgen over wat ik aan moet, en omdat ik de fijnste kleren bewaard heb, ben ik ze ook niet gauw zat. Er valt nog voldoende te variëren. En weet je wat?  ik mis de weggedane kleren totaal niet.

Capsule-garderobe inzichten en plannen

Ik ga vanaf nu uit van bepaalde kleurencombinaties, want dat maakt het makkelijker combineren. Voor feest- of gelegenheden kan ik dan voor iets heel anders gaan. Accessoires doe dan de rest.
Een aantal mooie bijzondere dingen heb ik bewaard vanwege hun zekere tijdloosheid zoals bijvoorbeeld een blauw langer colbert van mn moeder met fluwelen revers met zeemansknopen. Klassiekers bewaar ik dus zeker.

Het avontuur gaat door en daarmee komt een mooie planner in het zicht die ik in de maak heb. In een volgend artikel laat ik weten hoe jij zelf je capsule garderobe samen kunt stellen, aangevuld met een downloadbare PDF waarmee je aan de slag kunt.

print

Nog iets toe te voegen of vragen?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Capsule Garderobe deel 2