Persoonlijk: -sale- aankoop? Bij twijfel niet doen


‘Bij twijfel niet doen’ is regelmatig te horen als je in mijn hoofd zou kunnen kijken. Dat heb ik geleerd van mijn moeder die vol zit met dit soort wijsheden.

bij twijfel niet doen

Clichés zijn wijsheden

Zo kom je er steeds meer achter dat al die clichés die je stiekum soms verfoeid wel heel erg waar zijn. Bij mij is dat er in geslopen bij het krijgen van mijn kinderen. Ineens klopt het toch dat als je kind blij is, jij dat ook bent bijvoorbeeld. Mijn moeder in het verpleeghuis lepelt met gemak allerlei clichés op, makkelijker als  de meeste andere dingen. Op mijn telefoon heb ik een lijstje met uitspraken van haar en schrijf zo gauw ik kan het op als er weer iets nieuws bij komt. De laatste? ‘Als je neus jeukt wordt je nieuws gewaar’; eentje om even over na te denken; Leuk hè.

Down-sizen en de Sale

Zelf ben ik ook flink aan het opruimen en mijn kledingkast moet er vooral aan geloven. De interesse is gewekt in allerlei artikelen over de capsule garderobe en een artikel hierover is in de maak.
Elke keer als ik nu ge-triggerd wordt door de Sale met wat er zo vreselijk handig zou zijn in mijn kledingkast denk ik:

Was ik hier op uit?
Voegt het iets toe?
Ben ik er vanaf moment één weg van?
Zou ik het ook kopen als het duurder was en ik geld genoeg had?

Zodra ik enige twijfel heb bij maar één van deze vragen laat ik het artikel liggen.

Als wat aandacht krijgt groeit

In het verleden hanteerde ik de regel dat als ik het vergat het sowieso niks bijzonders was.
Dacht ik er later nog steeds aan dan mocht ik het alsnog kopen. Daar ben ik mee gestopt.

Er aan blijven denken voedt de gedachte dat je het wilt. Dan kan iets ineens groeien tot dát waar je echt, maar dan ook echt niet meer buiten kunt. Is het er niet meer, dan moet je zelfs een beetje afkicken van het idee dat je dat zo ‘nodig had’.

Jezelf vragen stellen voor je iets koopt

Dit heeft me al van heel wat miskopen weerhouden en inmiddels pas ik het ook toe op uitstapjes en afspraken. Een Hollandse variant van Marie Kondo’s ‘wordt je er blij van’. Maar alleen blij worden van iets is soms onvoldoende als criterium voor mij, zeker bij een nieuwe aanschaf.

Geen impuls-aankopen en toch een kick?

Het is dus niet zo dat ik niets meer koop, maar mijn impuls-aankopen zijn drastisch geminderd tot bijna niets en dat geeft een kick. Net zo’n kick-gevoel als het gevoel wanneer wél je iets koopt. Het gevoel blijft langer en is zelfs opnieuw op te roepen, wat enorm stimuleert.

‘Bij twijfel niet doen’

Dit jaar ga ik dus door met van alles tegen het licht houden met dit cliché. Wijsheid klinkt beter en klopt beter om het een positieve klank te geven; vind je ook niet?

 

 

photo credit: twijfelen via photopin

print

Nog iets toe te voegen of vragen?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.