Persoonlijk: servieskast uitruimen


Hoe meer je je met opruimen bezig houdt, hoe meer je in de gaten krijgt dat alles eigenlijk op hetzelfde neer komt. Of je nu een kledingkast doorspit, je garage óf dat je in de winkel staat te twijfelen of je iets zal aanschaffen; telkens weer moet je kiezen.
Elke keer weer bedenken of je er blij van wordt en of je het nodig hebt.

kiezen3

Opruimen is keuzes maken

Het voorjaar staat voor de deur en dus heb ik als een oerkracht last van kriebels waar iets mee moet.
Dit keer moet mijn servieskast er aan geloven.Kasten moet ik zeggen, en daar zeg ik al genoeg mee.

stapelen1

plastic3
Ik heb er twee met: een geerfd goudrandje en gespaard blauwwit servies. Als je ook nog moet stapelen, dan begint het toch echt teveel te worden, maar dat was niet eens echt de reden dat ik er aan begon. Dat zag ik pas later in.
Ik begon er aan omdat ik het plastic wilde vervangen en omdat ik wist dat een aantal dingen weg konden naar de oudste die ergens in de nabije toekomst hoopt samen te gaan wonen.

Sevieskast1

 

En zo stuit ik op de stapels en allerlei ongebruikte, soms zelfs verrassende dingen. Wat kapot is kan weg, en wat ik niet gebruik óf waar ik er twee of teveel van heb moet ik kiezen.
En elke keer stel ik mijzelf weer die vragen: blij? nodig?

Opruimen stapje voor stapje

Bij het uitzoeken is het verleidelijk alles in één keer uit de kasten te trekken; huidige goeroes adviseren dat vaak.

voorkeuken1

schoon
Maar als je weinig tijd hebt of chaotisch bent van aard en niet ontmoedigd of zelfs overspoeld wilt raken is het in stukjes hakken gewoon beter. Je doet er wat langer over, maar je gunt jezelf de tijd: om te kiezen en te bedenken hoe je het anders wilt terug zetten.

Opruimen is leren afscheid nemen

weg2

weg1

En zo is de stapel ‘weg’ eerst nog wat klein, maar groeit wel en uiteindelijk heb ik naast de weg-stapel ook twee bakken vol met spullen voor zoonlief.
Uiteindelijk als alles weer terug staat in de kast lijkt er weinig weg te zijn, maar dat is schijn. Sommige dingen kan ik nu ook eindelijk gaan gebruiken.

gebruiken

 

Plastic2

voorkeuken2

Servieskast2

 

Spullen zijn logischer teruggezet zodat ik er makkelijk bij kan.  Mooie weinig gebruikte stukken helemaal bovenin en de meer gebruikte braad- en kookpannetjes bij de hand.
Alles ziet er weer mooi uit.
Het voelt goed en inmiddels weet ik dat wat weg is echt niet gemist gaat worden.

Heb jij ook last van voorjaarskriebels?
Als je je kledingkast aan wilt pakken kun je
dit en dit lezen. 

en wat moet er bij jou aan geloven?

print