Herinneringen bewaren 14


Opruimen; wegdoen van emoties?

Het moeilijkste is wel het wegdoen van dingen waar een herinnering aan kleeft.
Zelf nogal melancholisch van aard bewaar ik graag zoals de babykleertjes van de kinderen, mooie ansichtkaarten en zo meer. Ik gebruik hiervoor manden en koffertjes die decoratief zijn en ben heel selectief: alleen het mooiste, leukste of liefste. De rest gaat weg.
Zo kreeg ik van mijn schoonmoeder oude babykleertjes van haar zoon waarvoor ik een lijst bedacht met daarin een kleine collage. Deze heeft lang dienst gedaan in de baby- en kinderkamer. babykleertjes

Het bewaren van dozen vol spullen van voorheen heeft weinig zin. Je herinnering is belangrijker en de koppeling aan de spulletjes is hiervoor niet nodig. Niet altijd. Als je dingen niet kunt of wilt weg doen, doe er dan iets moois mee.

Herinneringen-doos-mand-ordner

Maak een herinneringen-doos met een aantal spulletjes van de babytijd van je kids. Stop de mooiste tekeningen in een prachtige ordner met datum en eventueel foto en doe de rest weg. Stop spullen van een gestorven dierbare in een mooie mand die in het zicht blijft staan op de bovenverdieping. Kies de mooiste of meest kenmerkende spulletjes uit en leg ze met veel zorg mooi gestapeld en met een doek erover weg en haal zo nu en dan met iemand die herinneringen op. Doe foto’s er ook bij, net als geschreven briefjes.

Foto’s afdrukken, mail en sms-jes printen

Belangrijke tip: laat zo nu en dan een aantal foto’s afdrukken en print mails of sms-jes die je dierbaar zijn uit (zijn programma’s voor op internet), zo wordt het tastbaar.
Een bekende fotograaf Hans Aarsman fotografeerde allerlei dingen van zijn oude moeder en deed de spullen weg.
Hij heeft nu een mooie foto-verzameling die makkelijk in te zien is.

Doe de rest weg naar een goed doel, of misschien gooi je persoonlijke spullen liever echt weg.
Het is mooi om hier mee bezig te zijn; verzin jouw ideale manier van bewaren. Maak een selectie en geniet van wat je bedacht en gemaakt hebt. Houden van je spullen is goed, maar wegdoen mag ook na een poosje.  

Veel mooier als dozen vol spullen weggestopt toch?

Lees ook: foto’s organiseren, Rouwen en ruimen, Waar kun je je afgedankte spullen brengen

print


14 gedachten over “Herinneringen bewaren

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.