Stoppen met denken: kun jij dat? 1


Een keer hoorde ik iemand over het niet kunnen stoppen met denken; dat was geloof ik Joris Luyendijk. Mijn oren spitsten zich gelijk want dat heb ik ook: een constante gedachtestroom die nooit stopt. Doodvermoeiend en zowel een lust als last.

mindfullness voor rust in het hoofd

Er zijn mensen die dat wel kunnen van nature. Vaak begrijpen zij niet goed wat nu precies jouw probleem is. Hier heb ik wel eens een grappig gesprek over gevoerd met een vriendin:

“nee, echt niet?” “Echt niet” zei zij. “Maar jij denkt dus altijd?” “Ja, altijd en zelfs soms op twee sporen: het gesprek wat je voert en ondertussen in je hoofd je antwoord al vooruit loopt én een heel ander lijntje, wat als een soort voice-over nadenkt over het proces van het gesprek”.

Ik signaleer dan een en ander tijdens het gesprek en denkt daar al pratende ondertussen op door. Hier heb ik als verpleegkundige veel plezier van gehad. Samen met mijn intuïtie ben ik zo allerlei dingen vóór geweest of op het spoor geraakt.

Mediteren en mindfullness

Waar ik niet mee uit de voeten kon en zelfs boos van werd waren tips als mediteren en mindfulness waarbij gezegd werd je gedachten STOP te zetten. Er was sprake van spraakverwarring denk ik nu.

Degene die jou dit leert, en het fenomeen van ‘niet kunnen stoppen met denken’ herkent, zal andere woorden en beelden gebruiken. Zo had ik ‘m ineens toen er gezegd werd: je gedachten mogen er zijn, maar je hoeft er niets mee, er niet op in te gaan en gewoon te laten en naar kijken. Precies de afstand die ik nodig had. En nu lukt het soms. Heel even. Rust in het hoofd en kijken naar mijn gedachten. Zweverig? totaal niet; juist hartstikke praktisch en fijn om niet meer overal iets van te moeten vinden.

Praktische oplossingen voor even niet denken

Heb je geen ruimte, tijd, zin of staat ‘het zweverige’ je niet aan? dan is het helemaal opgaan in een boek, een film, werken in de tuin of wandelen een mooie manier om de ruis te sussen.

Chaos in je hoofd bestrijden met orde in je huis.

De link naar rommel in huis? als je hoofd chaotisch is kun je gaan mediteren, mindfulness doen óf de rommel gaan ruimen op een relaxte manier. Heerlijk voelt dat én ontspannend uiteindelijk. En je kunt het ook beide doen voor een sneller effect.

Herkent iemand dit? En wat is jouw remedie?

print


Nog iets toe te voegen of vragen?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Stoppen met denken: kun jij dat?

  • Agnes

    Ja, ik herken het wel. Soms helpen ademhalingsoefeningen om het denken te stoppen. Maar het kan ook lekker zijn om gewoon domweg te gaan poetsen en je daar helemaal op te concentreren. Verstand op nul dus…