Nieuwe routine’s aan leren 22


Foute gewoontes, goede gewoontes

opruim-mand1-300x265

 

Een gewoonte ontstaat door de kracht van herhaling. Elke keer weer iets doen maakt dat je er op enig moment niet meer bij nadenkt en het als vanzelf gaat.
Heb je in de loop der jaren foute gewoontes ontwikkeld dan kun je daar van af komen door het je weer bewust te maken; wanneer en waarom doe je dat. Het is aangeleerd en dus ook af te leren. Soms met hulp.
Bij goede gewoontes is het prettig dat het vanzelf gaat na verloop van tijd. Denk aan tanden poetsen voor het slapen gaan. Dit leer je als kind aan. Als je ouder bent zul je de motivatie uit jezelf moeten halen, maar het principe blijft hetzelfde. Van een bewuste handeling door regelmatige be-oefening een routine maken die geen nadenken en wilskracht meer nodig heeft om te laten gebeuren.

Chaoten en organiseren

Nieuwe routines aanleren voor een rommelaar lukt het beste als je deze in stukjes hakt of als je heel klein begint. Zo boek je een klein succesje maar.. het is toch gelukt en geeft dus een lekker gevoel. Dit stimuleert je om nog een stapje te doen, enzovoort. Gevaarlijk is het als je in je enthousiasme grote sprongen neemt. Er bestaat een kans op mislukken en daarmee dood je je nieuwe initiatief. Op de tijd letten dus.

Een organize-voorbeeld en tip: als je elke avond 10 minuten met een mand door je huis gaat op zoek naar spullen die ergens anders thuis horen; zo hou je je ruimtes bij. Voor grote rommelaars is het ’t beste je te richten op één specifiek iets. Denk dan aan vuile vaat, wasgoed, papierwerk, speelgoed en vul maar verder in. Deze routine kan het begin zijn van die grote opruimklus.

lees ook:   rondje ruimen,  monotasken

print


22 gedachten over “Nieuwe routine’s aan leren

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.