Bezit van de zaak, eind van het vermaak #persoonlijk


dat kan gebeuren als je verzamelt.

Toch is verzamelen leuk

verzameling organiseren

Ik ben van kleins af aan al een verzamelaar. Speldjes, sigarenbandjes (met een sigarenhandelaar als opa niet zo vreemd) en van alles van het koninklijk huis, jaja.
Later verzamelde ik muziekdoosjes en nog niet zo lang geleden blauwwit servies wat nu nog mooi staat te pronken maar ook dagelijks gebruikt wordt.
Er zijn ook mooie musea voortgekomen.

Verzamelen is leuk als je maat weet te houden.

Verbeten verzamelen kan iets dwingends in zich hebben en voor gedoe zorgen bij familieleden. Soms verzand het in dwangmatig van alles bij je houden en wordt het hamsteren. Dit is op tv nu geregeld aan de orde. Toen de BBC er jaren geleden mee kwam zal ik gefascineerd te kijken. Vooral naar het ontstaan en waar die verzamelingen voor stonden: letterlijk houvast in een té bedreigende wereld.

Voor verzamelaars een tip:

Misschien raar dat ik jullie dan nu wijs op een beurs, maar dat doe ik omdat verzamelen nog steeds een leuke hobby kan zijn die veel voldoening en verdieping van kennis kan brengen. Als je gaat voor de topstukken en verder een mooie opstelling maakt in plaats van ruimtes vol stouwen met dozen  zou ik zo zeggen: geniet er van.

13 en 14 April, verzamelaarsjaarbeurs  Utrecht. Wie weet tot ziens!

Lees ook:  filosofie,  brigitte kaandorp ; )

print