Hamsteren wartaal: CHS in NL via NBPO


De Clutter-Hoarding-Scale: CHS

is er sinds April 2013 ook in het Nederlands. Via de beroepsvereniging NBPO kun je een PDF downloaden met uitleg over de verschillende stadia van dwangmatig verzamelen plus een makkelijke CHScale snelgids die als een folder gebruikt kan worden. CHS betekend letterlijk rommel-hamsteraar-schaal en geeft aan op een schaal van vijf in welk stadium de hardnekkige hamsteraar aangetroffen wordt. In de laatste schaal tref je een ernstig vervuild huis.

Hamsteren – dwangmatig verzamelen

Veel heb ik in mijn dagelijkse praktijk als opruimcoach hier niet mee te maken, maar als wijkverpleegkundige ben ik het toch wel meerdere keren tegengekomen. Dwangmatig verzamelen is een ziekte; een verslaving. Daar hoort de juiste zorg van deskundigen bij. Opruimcoaches worden soms ingeschakeld om mee te helpen een nieuwe orde aan te leren, heel moeilijk.  Op televisie zie je dan van die zonderlingen waarbij het enorm uit de hand gelopen is. Mensen hebben er zelf dan niet eens veel last van vinden ze, maar hun omgeving des te meer. Huwelijken zijn hier om gesneuveld.

In Nederland wordt bij ernstige vervuiling, wat in de hoogste schaal valt van de CHS, meestal de GGD ingeschakeld om schoonmaakwerkzaamheden te verrichten. Opruimcoaches kunnen dan meestal niet veel meer uitrichten.

viezekeuken

Ontrommelen

daar houd ik het voorlopig maar bij, samen met methodes helpen aanleren het op orde te houden.

Op grote ingrijpende levensgebeurtenissen die zo enorm kunnen ontregelen dat ze de regie kwijtraken heeft niemand vat. Ik wens dan iedereen mensen in de omgeving die willen helpen met op te krabbelen zodat het niet zover hoeft te komen. 

Lees ook:   verzamelen

print