Declutteren is onttroepen is ontrommelen is opruimen 6


Ontrommelen

Opruimen is nog gewoon opruimen, maar declutteren gaat grondiger te werk.
Er duiken steeds meer kreten op: ontrommelen, onttroepen, ontspullen. Allemaal best leuk en de nederlandse vind ik leuker klinken als de engelse termen. Je snapt ook direct waar het om gaat, je ontdoen van waar je teveel van hebt verzamelt in de loop der tijd, of dat nu spullen zijn, of echte zooi.

Plannen van teveel bezigheden

Je kunt ook door denken in de vorm van activiteiten zoals clubs, uitstapjes, bezoekjes en ga zo maar door. Zo komt er soms een dag dat je gestressed bent geraakt van alle leuke dingen die er in je agenda staan. Of er zelf niet in gepland staan, maar je wel allemaal in je hoofd gezet hebt om te moeten doen. Niet willen, maar moeten ja. Daar zit net de pijn, want het is gaan voelen als een heilig moeten. Ik weet hier alles van en verbaasde me er over dat ik tegen leuke dingen op ging zien. Raar hoor, maar ook wel iets wat een belletje moet laten rinkelen als je het ineens opvalt.
Snijden dan maar in die afspraken, ook al doet het pijn. Het lastigste is nog wel dit duidelijk te maken aan je omgeving, want dat je afziet van iets leuks is natuurlijk minder logisch als van hele zware nare dingen. Hoe druk jij het hebt en hoe druk je je voelt is ook nog weer een verschil, maar sowieso iets wat een ander nooit helemaal goed kan begrijpen, omdat die niet in dat drukke hoofd van je zit.
Een start maken met gewoon spullen in je huis kan al helpen. Nee zeggen tegen bepaalde dingen; genoeg.

Esta-oproep

Het onderwerp organizen is niet meer weg te denken uit de media en nu doet de Esta, het estamagazine, een oproep om mee te doen met een wekenlange trip om te gaan declutteren, gezamenlijk. Hardstikke leuk en goed en daarom hier doorgegeven. Concurrentie? vroeg iemand. Ben je mal, alleen maar goed en ik kan het van harte aan bevelen.
Wel hoor ik graag of er iemand mee gaat doen en hoe het bevalt.

 

Esta-magazine.jpg

AANVULLING: helaas is deze uitdaging, net als het tijdschrift inmiddels gestopt

Maar lees vooral verder bij:  openhartige opruimbloggers

print