Verzamelen loopt uit de hand: Hamsteraars – Hoarders 5


Soms is er een aanleiding en soms ook een aanleg, maar dan vervallen mensen
in dwangmatig hamsteren, hoarden in het Engels. Klinkt best akelig.

Verzamelen

is gewoon leuk en kan voor heel veel geluksmomentjes zorgen. Ik hou zelf ook erg
van snuffelen naar iets aparts of zeldzaams op brocante markten. Boeken kan ik ook moeilijk weerstaan. Toch is het hamsteren van een andere orde. Mensen verzamelen
dan dwangmatig en kunnen helemaal van hun stuk raken als er iets met die verzamelde spullen zou gebeuren. Er zijn voorbeelden van te zien geweest op de BBC en hier laatst die prachtige documentaire: de regels van matthijs.
In 2003 is er in de VS door een studiegroep gekoppeld aan de beroepsvereniging NAPO
een schaal ontwikkeld aan de hand waarvan je kan vaststellen in welke schaal iemand valt, De NSGCD Clutter Hoarding Scale. Het gaat hier dan uiteindelijk in de ergste gevallen om vervuiling en niet meer kunnen slapen in het eigen bed omdat het bedolven is onder spullen.

Hoarden is een naar woord om te gebruiken voor gewoon een leuke uitgebreide verzameling. Als hij oncontroleerbaar aan het worden is dan kom je wel in een ander gebied terecht. Als je er ook last van gaat krijgen en je omgeving klaagt steen en been dan moeten er bellen gaan rinkelen.
Als Professional-Organizer kun je wat betekenen in de beginfase en als je wordt ingeschakeld doordat er al andere hulp aanwezig is. Verder hou ik het hier gewoon
op de gewone verzamelaar die graag geholpen wil worden om weer structuur te
krijgen, de hamsteraar-verzamelaar.                                                     make-up1

Mascha-beauty goeroe over verzamelen

van beautygloss schreef er over op haar best bekeken beauty-blog in Nederland. Een stoer iets om aan te kaarten vind ik, want dat zou makkelijk afgebrand kunnen worden. Ik vind het juist leuk dat zij van binnenuit laat weten dat het soms uit de hand kan lopen en daarmee een discussie starten of in ieder geval jonge meiden tot nadenken aanzet. Daarom ook hier is voor mij de hoarder eerder hamsteraar-verzamelaar.

lees ook:  eerst opmaken, dan pas nieuw kopen, nieuwe aankopen

print